Världens bästa medicin ger ökad produktion på jobbet
Forskning visar på tydliga samband mellan regelbunden motion och ökad produktivitet. Och det beror inte bara på minskad sjukfrånvaro.
Läs HÄR om hur motion påverkar minne och impulskontroll.
Här är fem sätt som träning kan bidra till ökad produktivitet:
1 Bättre minne, koncentration, fokus och kreativitet.
När du rör på dig ökar blodflödet till hjärnan med över 20% vilket förbättrar kopplingarna mellan olika delar. Minne och inlärning göds av raska promenader och annan pulshöjande aktivitet och dessutom påverkas hjärnans struktur så att delar som kopplas till problemlösning blir större. Fysisk aktivitet ökar också hjärnplasticiteten, alltså hjärnans förmåga att bilda nya kopplingar, vägar och nya celler.
2. ”Mer” tid och work-life balance
Studier visar att människor som lyckas hålla fast vid en regelbunden träningsrutin också är bättre på att upprätthålla en bra balans mellan arbete och privatliv. Den strukturerade fysiska aktiviteten hjälpte dessa personer att planera sin tid bättre. De upplevde också en större tilltro till sin förmåga att möta de krav som ställdes på dem, både på jobbet och hemma.
”Vi behöver skapa en balans mellan att befinna oss i tre olika lägen: ett leveransläge, att vi behöver återhämta oss, och att vi behöver lära oss nya saker. Alla dessa tre lägen behöver rymmas i vår arbetsvardag.” säger Anders Wikström, innovationsforskare på RISE, som HÄR intervjuas av Benify. Återhämtningen behöver inte bestå av passiv vila. Att till exempel träna på lunchen är ett effektivt sätt att få aktiv återhämtning mitt på dagen, för att få ny energi inför eftermiddagen. Enligt Anders Wikström bör arbetsgivare inte se träningen som en ren privatsak som medarbetarna främst ska ägna sig åt på fritiden: ”Frågan framöver är inte om man som arbetsgivare har råd att låta anställda träna på arbetstid, utan om man har råd att låta bli.”
3. Känsla och stolthet över insatsen
Den tillfredsställande känslan av att ha genomfört ett träningspass under lunchen får positiva effekter för resten av arbetsdagen. Känslan av att ha uträttat något kan alltså ge ökad energi att tackla fler utmaningar under eftermiddagen.
4. Energi hela dagen
Med fysisk rörelse och ett bra näringsintag är det betydligt lättare att behålla energi och produktivitet under hela arbetsdagen. Med en rask promenad på lunchen och ett sunt mellanmål på eftermiddagen får du energi både till de sists timmarna av arbetsdagen och de första timmarna för din viktiga egen/ familje tid.
5. Bättre nattsömn
En medarbetare som lämnar jobbet med energi och tillfredsställelse tar bättre till vara på sin fritid och har ork till att göra mer av det som hen mår bra av. Med denna känsla kommer nattsömnen att förbättras och när det är dags för en ny arbetsdag kommer både produktivitet och välmående att frodas:)